Рентабельность бизнеса = 38%
Прибыль в месяц
400 литров*30 дней*23 бань = 2 760 ЛЕЙ
Ce este vending-ul ?
Vending sau «automatic retailing» după cum mai este cunoscut înseamnă «vânzare automată».
Pe scurt, un automat vending permite cuiva să vândă produse fără ca acea persoană să fie prezentă pentru a urmări acest proces. Trebuie să recunoaştem că acesta este un concept destul de ingenios, de vreme ce toata lumea doreşte mai mulţi bani şi mai mult timp la dispoziţie, şi nici nu pare a fi un concept nou.
Puţina istorie…
Exista mai multe tipuri de «automate vending» sau «distribuitoare automate» (vending machines) aşa cum se mai numesc. Există distribuitoare automate de cafea, snacks-uri, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat, bomboane, îngheţată, mâncare etc. care sunt amplasate aproape pretutindeni.
Automatele vending au apărut în 251 î.Hr. atunci când un matematician grec a inventat o maşinărie care putea vinde apă sfinţită în templele egiptene. Mult mai târziu, în anul 1880 la Londra, au apărut primele distribuitoare automate care utilizau sisteme de plată cu fise şi care vindeau vederi şi felicitări. Mai târziu, un profesor englez pe nume Richard Carlisle a inventat un distribuitor automat pentru cărţi.
Automatele vending au continuat sa evolueze foarte mult. In 1888, compania americana Thomas Adams Gum Company a introdus automatele vending în Statele Unite, prin intermediul cărora se comercializa guma de mestecat «Tutti Frutti». Mai târziu, în 1907 a fost lansată prima gumă de mestecat cu formă rotundă (bila) pe care toţi copii o îndrăgesc.
Odată cu trecerea timpului, au început să apară distribuitoare automate pentru aproape orice fel de produse: ţigări, timbre, sifon, suc, îngheţata, snacks-uri, mâncare etc.
Multe dintre aceste automate se folosesc şi astăzi. În 1920, pentru prima data în istorie automatele vending au început să ofere apă şi sifon direct în pahare. De aici îşi au originea automatele de cafea şi băuturi calde.
Câteva automate vending foarte cunoscute sunt cele de Pepsi şi Coca-Cola. Incă le mai folosim şi astăzi, dar băuturile nu se servesc direct în pahar, ci în sticle de plastic sau în cutii (doze). Automatele de snacks-uri sunt de asemenea, foarte utilizate în zilele noastre, în special în clădirile de birouri, spitale, şcoli, staţii de metrou, gări, aeroporturi etc.
Ne place comoditatea, ne place să avem de unde alege şi mai ales ne plac preţurile convenabile. Automatele vending reuşesc să ofere toate aceste lucruri, şi le-au oferit timp de zeci şi chiar sute de ani, de unde putem trage concluzia că automatele vending fac în mod sigur, un lucru bun…